technologia żywności

PAP, bsn

Uczelnie i miasto chcą wspólnie promować przedsiębiorczość

Uczelnie i miasto chcą wspólnie promować przedsiębiorczość

Uniwersytet Opolski, Politechnika Opolska, Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki oraz miasto Opole podpisały w środę umowę o współpracy. Jej celem jest popularyzacja opolskich uczelni oraz promowanie przedsiębiorczości wśród uczniów i studentów.

Zielone studia podyplomowe

Na Zachodzie od lat panuje moda na studia MBA i podyplomowe z zakresu ekologii. Czy u nas ma szansę się przyjąć? I czy taki dyplom się do czegoś przyda?

13 mln zł na stypendia dla doktorantów

185 doktorantów z wyższych uczelni i placówek naukowych Lubelszczyzny otrzyma stypendia na badania, które mają podnosić innowacyjność gospodarki regionu. Łączna kwota stypendiów wyniesie 13 mln zł; większość pieniędzy będzie pochodziła z funduszy unijnych.

Ostatni tydzień zgłoszeń do "Grasz o staż"!

Ostatni tydzień zgłoszeń do "Grasz o staż"!

różnorodna. To między innymi audyt, biotechnologia, chemia, elektronika, energetyka, finanse, HR i szkolenia, IT i telekomunikacja, logistyka, nieruchomości, prawo i podatki, produkcja, reklama, sprzedaż, technologia żywności czy zarządzanie projektami. Zróżnicowane obszary zadań związane są z możliwość

Nie taka franczyza straszna

Nie taka franczyza straszna

Franczyza (ang. franchise) to system sprzedaży towarów, usług lub technologii oparty na nierozerwalnej współpracy między franczyzodawcą a franczyzobiorcą. Franczyzodawca to zwykle firma z wyrobioną marką i sprawdzonym sposobem na prowadzenie biznesu. W zamian za wykup umowy licencyjnej oraz stałe

Tu jest praca

Tu jest praca

Niemiec: opiekunów i pielęgniarek, elektryków. Do Holandii: spawaczy, cieśli szalunkowych, zbrojarzy czy pracowników produkcji żywności. Do pracy w kraju poszukiwani są: konsultanci ds. kontaktów z klientami call center, szlifierze i frezerzy CNC, magazynierzy, mechanicy, programiści NET, inżynierowie

Dobra uczelnia = dobra praca

Dobra uczelnia = dobra praca

: biotechnologia, budownictwo, weterynaria, dietetyka, gospodarka przestrzenna, inżynieria środowiska, technologia żywności czy technologia drewna. Często się zdarza, że pracodawcy poszukują naszych absolwentów po tych kierunkach i nie chcą słyszeć o absolwentach innych uczelni - dodaje Szwejk.

Ubywa bezrobotnych po studiach

), politolodzy (117), prawnicy (95), inżynierowie rolnictwa (94), socjolodzy (60), inżynierowie technologii żywności (46), inżynierowie zootechniki (45). Dla niektórych z tych zawodów nie było w tym roku ani jednej oferty pracy. Kłopotów ze znalezieniem zatrudnienia nie mieli zaś wychowawcy w placówkach

Program Menedżerski w zakładach produkcyjnych

chemiczna i procesowa, mechanika i budowa maszyn, technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie i inżynieria produkcji, jesteś w stanie rozpocząć pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, jesteś mobilny/mobilna i gotowy/gotowa na zmianę miejsca pracy na inną fabryk w Polsce lub w Europie

Dietetyk

ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z 

Wypowiedzi uczestników programu

, przed Tobą całe morze możliwości. Kraft to miejsce, w którym naprawdę warto pracować!Maciej - Mistrz - Dział ProdukcjiDo Kraft Foods Polska trafiłem w sierpniu 2007 roku jako świeżo upieczony magister Akademii Rolniczej kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Swoją aplikację do programu

Wypowiedzi uczestników programu

, przed Tobą całe morze możliwości. Kraft to miejsce, w którym naprawdę warto pracować! Maciej - Mistrz - Dział ProdukcjiDo Kraft Foods Polska trafiłem w sierpniu 2007 roku jako świeżo upieczony magister Akademii Rolniczej kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Swoją aplikację do programu

Podwyżki były i będą

Podwyżki były i będą

znaleźć pracownika na taśmę produkcyjną za dwa tysiące złotych brutto.Dzisiaj musimy zacząć szukać takich inwestorów, którzy proponują wysoko zaawansowane technologie, np. nano- czy biotechnologie.Wzrost płac zahamuje wzrost gospodarczy czy raczej go utrzyma, biorąc pod uwagę fakt, że pracownicy nie będą

Zawody przyszłości

Zawody przyszłości

degradacją przyrody brakuje również inżynierów innych specjalności. Według Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego do 2013 r. deficyt ten wzrośnie do ponad 50 tys. fachowców. Najbardziej poszukiwani są absolwenci m.in.: mechaniki, ochrony środowiska, budownictwa, technologii żywności, elektroniki oraz

Wybierz sobie prezydenta

Wybierz sobie prezydenta

płace i bezrobocie.Dla Waldemara Pawlaka kluczem do gospodarki jest jej innowacyjność. Dlatego chce wspierać wprowadzanie nowoczesnych technologii, powszechnego i bezpłatnego dostępu do internetu. Chce również pomóc środowiskom wiejskim i rolnikom produkującym zdrową żywność. Według Pawlaka naczelną

Kobiety z patentami

Kobiety z patentami

. Dr Wójtowicz patentową ścieżką szła już od szkoły średniej. Wybrała technikum spożywcze. Na technologię żywności poszła więc "za ciosem". Gdy kończyła studia na uczelni zwalniały się dwa wakaty. Przyjęto ją i kolegę. Teraz, podobnie jak Aneta Tor, jest jedyną kobietą w Katedrze na

Kariera po studiach

. Studenci ekonomii uczeni są tylko teorii. Studia te nie są praktyczne, dominuje brak nastawienia na kreatywność i innowacyjność. A za 10-15 lat zaletą będzie przede wszystkim wszechstronność, szczególnie w dynamicznie rozwijającej się branży ICT (technologie informacyjno-komunikacyjne). Brak obaw o pracę

Genetyk

 małych, które wykorzystują wiedzę genetyków. Są to firmy często technologicznie bardzo zaawansowane, produkujące np. kwiaty ozdobne (stosuje się w nich nowoczesne technologie hodowli in vitro). To jest też pewna nisza dla genetyków.Podobnie z absolwentami biotechnologii, którzy są

Rolnik

ochrony roślin i wysokich dawek nawozów (rolnictwo intensywne). W wielu krajach doprowadziło ono do skażenia środowiska i żywności, a w konsekwencji do nawrotu do rolnictwa ekologicznego (bez stosowania nawozów).Obecnie rolnik i ogrodnik musi być nowoczesnym przedsiębiorcą

Bezrobocie: fundusze z UE trafią także do nas

unijnej. Politycy mogli (po cichu) liczyć na to, że Europejska Strategia Zatrudnienia - oficjalnie uchwalona na szczycie w Luksemburgu w 1997 r. przynajmniej w części powtórzy sukces Wspólnej Polityki Rolnej, która w niespełna 30 lat zamieniała Europę z importera żywności w jej największego eksportera

Koniec świata robotników

rozwoju cywilizacyjnego. Znikły bariery odgradzające nas od Zachodu, gdzie w ostatnich dekadach ub. stulecia dokonywały się skokowe zmiany w technologii i organizacji gospodarki. Polska dokonała dwóch skoków. Pierwszy pozwolił nam znaleźć się w gronie krajów wolnych, demokratycznych, chłonących zmiany w

Irlandia: jak studiować

. Jedynymi stypendiami, w ramach których można wyjechać na studia do Irlandii, są Socrates - Erasmus i elitarny CEMS (Community of European Management School) na warszawskiej SGH Technologie i wzrost gospodarczyMarek Midzio, student III roku ekonomii w Wyższej Szkole Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego

Zła wiadomość: zostałeś zracjonalizowany

swojej sekretarce. - Dla kariery byliśmy w stanie zrobić wszystko - opowiada Joanna Dubiel, osiem miesięcy temu zwolniona ze stanowiska export managera w jednej z największych zachodnich firm produkujących żywność. Joanna ma 35 lat. Pali mentolowe marlboro, kawę słodzi słodzikiem, który nosi w torebce

technologia żywności - ogłoszenia z GazetaPraca.pl

Glazurowanie (technologia żywności)

Glazurowanie – w technologii przetwórstwa rybnego zabieg technologiczny polegający na nałożeniu warstewki lodu na rybę (filet). Prócz ryb glazuruje się czasem tuszki drobiowe, wątrobę wieprzową itp. Wyróżnia się dwie techniki: glazurowanie natryskowe i immersyjne. Glazurowanie immersyjne pol

Konserwacja żywności

Konserwacja żywności to różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest wydłużenie jej trwałości i zapewnienie bezpieczeństwa jej spożycia.Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy, zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie

Radiacyjne utrwalanie żywności

Radiacyjne utrwalanie żywności ? technologia konserwacji żywności, polegająca na wystawieniu jej na działanie promieniowania jonizującego, którego właściwości powodują unieszkodliwienie znajdujących się w żywności drobnoustrojów, wirusów i owadów. Proces radiacyjnego utrwalania żywności

Instantyzacja

danej żywności do produktu końcowego, a następnie całkowitym usunięciu wody w ten sposób, aby ziarna lub inna forma końcowa posiadały odpowiednią strukturę umożliwiającą natychmiastowe przyjęcie tej wody z powrotem.Metody instantyzacji liofilizacja - polega na wymrożeniu wody zawartej w produkcie

Wilk (gastronomia)

Wilk (w przemyśle spożywczym) – maszyna służąca do rozdrabniania surowca, bardzo duża maszynka do mięsa. Mięso uzyskane podczas rozbioru rozdrabniane jest do dalszej produkcji. Budowa ogólna: Zestaw tnący, siatki ? 3-50 mm, szarpak, noże, gardziel z podajnikiem ślimakowym. Im lepsze gatunkow

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.