technologia żywności

Rośnie zainteresowanie zawodem bacy

Coraz więcej osób zamieszkujących górskie tereny województwa małopolskiego chce wykonywać zawód bacy. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizował już dwa kursy bacowskie, które ukończyło w sumie 40 osób, w tym dwie kobiety

Mobilna rekrutacja zaczyna się dziś

Mobilna rekrutacja zaczyna się dziś

największym klientem. Ta historia pozwala nam wyobrazić sobie potencjał nowatorskich technologii w biznesie. Pokazuje, że inwestycja w rozwój narzędzi opartych na nowych technologiach pozwala osiągnąć przewagę konkurencyjną, a także jest szansą na tworzenie i kreowanie nowych rynków.  Badacze donoszą, że

Uczelnie i miasto chcą wspólnie promować przedsiębiorczość

Uczelnie i miasto chcą wspólnie promować przedsiębiorczość

organizacja Europejskiej Akademii Biznesu. W jej ramach zostaną przeprowadzone warsztaty i zajęcia laboratoryjne z ekologii, chemii, fizyki, ekonomii, czy technologii produkcji zdrowej żywności. Młodzież będzie też mogła poznać podstawy działalności gospodarczej.Drugim działaniem podejmowanym w ramach

"Barometr zawodów" wskazuje szanse na rynku pracy

"Barometr zawodów" wskazuje szanse na rynku pracy

- zaznaczyli autorzy badania. Nadwyżka absolwentów zawodówek Zbyt wielu absolwentów w stosunku do potrzeb w Małopolsce kończy także niektóre szkoły zawodowe. Dotyczy to takich zawodów jak: murarze, technicy budownictwa, technicy informatycy, specjaliści technologii żywności i żywienia, technicy mechanicy, czy

Zielone studia podyplomowe

Zielone studia podyplomowe

Zarządzanie ekologiczne, żywność ekologiczna pochodzenia roślinnego, budownictwo ekologiczne i energooszczędne, podyplomowe studia auditingu ekologicznego - to nazwy kierunków studiów podyplomowych, które zaczęły się pojawiać na uczelniach w całej Polsce. Na Zachodzie już od lat panuje moda, która

13 mln zł na stypendia dla doktorantów

województwa i państwa dokładają po 7,5 proc. kwoty.Stypendia przydzielane są na zasadzie konkursów. W pierwszym programie wsparciem objęci zostali doktoranci, których prace dotyczą m.in. biotechnologii, informatyki, energetyki odnawialnej, technologii żywienia i przechowywania żywności oraz aparatury

Ostatni tydzień zgłoszeń do "Grasz o staż"!

Ostatni tydzień zgłoszeń do "Grasz o staż"!

różnorodna. To między innymi audyt, biotechnologia, chemia, elektronika, energetyka, finanse, HR i szkolenia, IT i telekomunikacja, logistyka, nieruchomości, prawo i podatki, produkcja, reklama, sprzedaż, technologia żywności czy zarządzanie projektami. Zróżnicowane obszary zadań związane są z możliwość

Nie taka franczyza straszna

Nie taka franczyza straszna

Franczyza (ang. franchise) to system sprzedaży towarów, usług lub technologii oparty na nierozerwalnej współpracy między franczyzodawcą a franczyzobiorcą. Franczyzodawca to zwykle firma z wyrobioną marką i sprawdzonym sposobem na prowadzenie biznesu. W zamian za wykup umowy licencyjnej oraz stałe

Tu jest praca

Tu jest praca

Niemiec: opiekunów i pielęgniarek, elektryków. Do Holandii: spawaczy, cieśli szalunkowych, zbrojarzy czy pracowników produkcji żywności. Do pracy w kraju poszukiwani są: konsultanci ds. kontaktów z klientami call center, szlifierze i frezerzy CNC, magazynierzy, mechanicy, programiści NET, inżynierowie

Ubywa bezrobotnych po studiach

), politolodzy (117), prawnicy (95), inżynierowie rolnictwa (94), socjolodzy (60), inżynierowie technologii żywności (46), inżynierowie zootechniki (45). Dla niektórych z tych zawodów nie było w tym roku ani jednej oferty pracy. Kłopotów ze znalezieniem zatrudnienia nie mieli zaś wychowawcy w placówkach

Dobra uczelnia = dobra praca

Dobra uczelnia = dobra praca

: biotechnologia, budownictwo, weterynaria, dietetyka, gospodarka przestrzenna, inżynieria środowiska, technologia żywności czy technologia drewna. Często się zdarza, że pracodawcy poszukują naszych absolwentów po tych kierunkach i nie chcą słyszeć o absolwentach innych uczelni - dodaje Szwejk.

Dietetyk

ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z 

Program Menedżerski w zakładach produkcyjnych

chemiczna i procesowa, mechanika i budowa maszyn, technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie i inżynieria produkcji, jesteś w stanie rozpocząć pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, jesteś mobilny/mobilna i gotowy/gotowa na zmianę miejsca pracy na inną fabryk w Polsce lub w Europie

Podwyżki były i będą

Podwyżki były i będą

. Dzisiaj trudno jest znaleźć pracownika na taśmę produkcyjną za dwa tysiące złotych brutto. Dzisiaj musimy zacząć szukać takich inwestorów, którzy proponują wysoko zaawansowane technologie, np. nano- czy biotechnologie. Wzrost płac zahamuje wzrost gospodarczy czy raczej go utrzyma, biorąc pod uwagę fakt

Zawody przyszłości

Zawody przyszłości

degradacją przyrody brakuje również inżynierów innych specjalności. Według Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego do 2013 r. deficyt ten wzrośnie do ponad 50 tys. fachowców. Najbardziej poszukiwani są absolwenci m.in.: mechaniki, ochrony środowiska, budownictwa, technologii żywności, elektroniki oraz

Kariera po studiach

. Studenci ekonomii uczeni są tylko teorii. Studia te nie są praktyczne, dominuje brak nastawienia na kreatywność i innowacyjność. A za 10-15 lat zaletą będzie przede wszystkim wszechstronność, szczególnie w dynamicznie rozwijającej się branży ICT (technologie informacyjno-komunikacyjne). Brak obaw o pracę

Genetyk

 małych, które wykorzystują wiedzę genetyków. Są to firmy często technologicznie bardzo zaawansowane, produkujące np. kwiaty ozdobne (stosuje się w nich nowoczesne technologie hodowli in vitro). To jest też pewna nisza dla genetyków.Podobnie z absolwentami biotechnologii, którzy są

Rolnik

ochrony roślin i wysokich dawek nawozów (rolnictwo intensywne). W wielu krajach doprowadziło ono do skażenia środowiska i żywności, a w konsekwencji do nawrotu do rolnictwa ekologicznego (bez stosowania nawozów).Obecnie rolnik i ogrodnik musi być nowoczesnym przedsiębiorcą

Irlandia: jak studiować

. Jedynymi stypendiami, w ramach których można wyjechać na studia do Irlandii, są Socrates - Erasmus i elitarny CEMS (Community of European Management School) na warszawskiej SGH Technologie i wzrost gospodarczyMarek Midzio, student III roku ekonomii w Wyższej Szkole Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego

Zła wiadomość: zostałeś zracjonalizowany

swojej sekretarce. - Dla kariery byliśmy w stanie zrobić wszystko - opowiada Joanna Dubiel, osiem miesięcy temu zwolniona ze stanowiska export managera w jednej z największych zachodnich firm produkujących żywność. Joanna ma 35 lat. Pali mentolowe marlboro, kawę słodzi słodzikiem, który nosi w torebce

technologia żywności - ogłoszenia z GazetaPraca.pl