technologia żywności

bsn, pap

Rośnie zainteresowanie zawodem bacy

Rośnie zainteresowanie zawodem bacy

Coraz więcej osób zamieszkujących górskie tereny województwa małopolskiego chce wykonywać zawód bacy. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizował już dwa kursy bacowskie, które ukończyło w sumie 40 osób, w tym dwie kobiety

Uczelnie i miasto chcą wspólnie promować przedsiębiorczość

Uniwersytet Opolski, Politechnika Opolska, Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki oraz miasto Opole podpisały w środę umowę o współpracy. Jej celem jest popularyzacja opolskich uczelni oraz promowanie przedsiębiorczości wśród uczniów i studentów.

"Barometr zawodów" wskazuje szanse na rynku pracy

Pracownicy z branży transportowej, usług finansowych, szefowie kuchni oraz pielęgniarki nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy w woj. małopolskim. Trudności napotkają nauczyciele, humaniści i niektórzy inżynierowie - wynika z "Barometru zawodów" opublikowanego przez WUP

Zielone studia podyplomowe

Zielone studia podyplomowe

Zarządzanie ekologiczne, żywność ekologiczna pochodzenia roślinnego, budownictwo ekologiczne i energooszczędne, podyplomowe studia auditingu ekologicznego - to nazwy kierunków studiów podyplomowych, które zaczęły się pojawiać na uczelniach w całej Polsce. Na Zachodzie już od lat panuje moda, która

13 mln zł na stypendia dla doktorantów

województwa i państwa dokładają po 7,5 proc. kwoty.Stypendia przydzielane są na zasadzie konkursów. W pierwszym programie wsparciem objęci zostali doktoranci, których prace dotyczą m.in. biotechnologii, informatyki, energetyki odnawialnej, technologii żywienia i przechowywania żywności oraz aparatury

Ostatni tydzień zgłoszeń do "Grasz o staż"!

Ostatni tydzień zgłoszeń do "Grasz o staż"!

różnorodna. To między innymi audyt, biotechnologia, chemia, elektronika, energetyka, finanse, HR i szkolenia, IT i telekomunikacja, logistyka, nieruchomości, prawo i podatki, produkcja, reklama, sprzedaż, technologia żywności czy zarządzanie projektami. Zróżnicowane obszary zadań związane są z możliwość

Nie taka franczyza straszna

Nie taka franczyza straszna

Franczyza (ang. franchise) to system sprzedaży towarów, usług lub technologii oparty na nierozerwalnej współpracy między franczyzodawcą a franczyzobiorcą. Franczyzodawca to zwykle firma z wyrobioną marką i sprawdzonym sposobem na prowadzenie biznesu. W zamian za wykup umowy licencyjnej oraz stałe

Tu jest praca

Tu jest praca

Niemiec: opiekunów i pielęgniarek, elektryków. Do Holandii: spawaczy, cieśli szalunkowych, zbrojarzy czy pracowników produkcji żywności. Do pracy w kraju poszukiwani są: konsultanci ds. kontaktów z klientami call center, szlifierze i frezerzy CNC, magazynierzy, mechanicy, programiści NET, inżynierowie

Dobra uczelnia = dobra praca

Dobra uczelnia = dobra praca

: biotechnologia, budownictwo, weterynaria, dietetyka, gospodarka przestrzenna, inżynieria środowiska, technologia żywności czy technologia drewna. Często się zdarza, że pracodawcy poszukują naszych absolwentów po tych kierunkach i nie chcą słyszeć o absolwentach innych uczelni - dodaje Szwejk.

Ubywa bezrobotnych po studiach

), politolodzy (117), prawnicy (95), inżynierowie rolnictwa (94), socjolodzy (60), inżynierowie technologii żywności (46), inżynierowie zootechniki (45). Dla niektórych z tych zawodów nie było w tym roku ani jednej oferty pracy. Kłopotów ze znalezieniem zatrudnienia nie mieli zaś wychowawcy w placówkach

Dietetyk

ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z 

Program Menedżerski w zakładach produkcyjnych

chemiczna i procesowa, mechanika i budowa maszyn, technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie i inżynieria produkcji, jesteś w stanie rozpocząć pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, jesteś mobilny/mobilna i gotowy/gotowa na zmianę miejsca pracy na inną fabryk w Polsce lub w Europie

Podwyżki były i będą

Podwyżki były i będą

. Dzisiaj trudno jest znaleźć pracownika na taśmę produkcyjną za dwa tysiące złotych brutto. Dzisiaj musimy zacząć szukać takich inwestorów, którzy proponują wysoko zaawansowane technologie, np. nano- czy biotechnologie. Wzrost płac zahamuje wzrost gospodarczy czy raczej go utrzyma, biorąc pod uwagę fakt

Zawody przyszłości

Zawody przyszłości

degradacją przyrody brakuje również inżynierów innych specjalności. Według Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego do 2013 r. deficyt ten wzrośnie do ponad 50 tys. fachowców. Najbardziej poszukiwani są absolwenci m.in.: mechaniki, ochrony środowiska, budownictwa, technologii żywności, elektroniki oraz

Wybierz sobie prezydenta

Wybierz sobie prezydenta

płace i bezrobocie.Dla Waldemara Pawlaka kluczem do gospodarki jest jej innowacyjność. Dlatego chce wspierać wprowadzanie nowoczesnych technologii, powszechnego i bezpłatnego dostępu do internetu. Chce również pomóc środowiskom wiejskim i rolnikom produkującym zdrową żywność. Według Pawlaka naczelną

Kobiety z patentami

Kobiety z patentami

. Dr Wójtowicz patentową ścieżką szła już od szkoły średniej. Wybrała technikum spożywcze. Na technologię żywności poszła więc "za ciosem". Gdy kończyła studia na uczelni zwalniały się dwa wakaty. Przyjęto ją i kolegę. Teraz, podobnie jak Aneta Tor, jest jedyną kobietą w Katedrze na

Kariera po studiach

. Studenci ekonomii uczeni są tylko teorii. Studia te nie są praktyczne, dominuje brak nastawienia na kreatywność i innowacyjność. A za 10-15 lat zaletą będzie przede wszystkim wszechstronność, szczególnie w dynamicznie rozwijającej się branży ICT (technologie informacyjno-komunikacyjne). Brak obaw o pracę

Genetyk

 małych, które wykorzystują wiedzę genetyków. Są to firmy często technologicznie bardzo zaawansowane, produkujące np. kwiaty ozdobne (stosuje się w nich nowoczesne technologie hodowli in vitro). To jest też pewna nisza dla genetyków.Podobnie z absolwentami biotechnologii, którzy są

Rolnik

ochrony roślin i wysokich dawek nawozów (rolnictwo intensywne). W wielu krajach doprowadziło ono do skażenia środowiska i żywności, a w konsekwencji do nawrotu do rolnictwa ekologicznego (bez stosowania nawozów).Obecnie rolnik i ogrodnik musi być nowoczesnym przedsiębiorcą

Irlandia: jak studiować

. Jedynymi stypendiami, w ramach których można wyjechać na studia do Irlandii, są Socrates - Erasmus i elitarny CEMS (Community of European Management School) na warszawskiej SGH Technologie i wzrost gospodarczyMarek Midzio, student III roku ekonomii w Wyższej Szkole Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego

Zła wiadomość: zostałeś zracjonalizowany

swojej sekretarce. - Dla kariery byliśmy w stanie zrobić wszystko - opowiada Joanna Dubiel, osiem miesięcy temu zwolniona ze stanowiska export managera w jednej z największych zachodnich firm produkujących żywność. Joanna ma 35 lat. Pali mentolowe marlboro, kawę słodzi słodzikiem, który nosi w torebce

technologia żywności - ogłoszenia z GazetaPraca.pl

Glazurowanie (technologia żywności)

Glazurowanie – w technologii przetwórstwa rybnego zabieg technologiczny polegający na nałożeniu warstewki lodu na rybę (filet). Prócz ryb glazuruje się czasem tuszki drobiowe, wątrobę wieprzową itp. Wyróżnia się dwie techniki: glazurowanie natryskowe i immersyjne. Glazurowanie immersyjne pol

Konserwacja żywności

Konserwacja żywności to różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest wydłużenie jej trwałości i zapewnienie bezpieczeństwa jej spożycia.Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy, zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie

Radiacyjne utrwalanie żywności

Radiacyjne utrwalanie żywności ? technologia konserwacji żywności, polegająca na wystawieniu jej na działanie promieniowania jonizującego, którego właściwości powodują unieszkodliwienie znajdujących się w żywności drobnoustrojów, wirusów i owadów. Proces radiacyjnego utrwalania żywności

Instantyzacja

danej żywności do produktu końcowego, a następnie całkowitym usunięciu wody w ten sposób, aby ziarna lub inna forma końcowa posiadały odpowiednią strukturę umożliwiającą natychmiastowe przyjęcie tej wody z powrotem.Metody instantyzacji liofilizacja - polega na wymrożeniu wody zawartej w produkcie

Wilk (gastronomia)

Wilk (w przemyśle spożywczym) – maszyna służąca do rozdrabniania surowca, bardzo duża maszynka do mięsa. Mięso uzyskane podczas rozbioru rozdrabniane jest do dalszej produkcji. Budowa ogólna: Zestaw tnący, siatki ? 3-50 mm, szarpak, noże, gardziel z podajnikiem ślimakowym. Im lepsze gatunkow

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.