opinie o pracodawcach

sprawdź też:

pracodawca

informacja prasowa

XVI Ogólnopolskie Forum Prawa Pracy: nowe wyzwania przed pracodawcami w 2016 roku

XVI Ogólnopolskie Forum Prawa Pracy: nowe wyzwania przed pracodawcami w 2016 roku

13 października 2015 roku w Warszawie odbyło się XVI Ogólnopolskie Forum Prawa Pracy poświęcone analizie uchwalonych zmian Kodeksu pracy w zakresie stosowania umów terminowych, a także kontrowersjom przy kontrolowaniu przez ZUS zasadności zawierania umów o dzieło. W Forum wzięło udział ponad 200 osób, reprezentujących służby kadrowe pracodawców z różnych sektorów. Była to doskonała okazja do poznania opinii ekspertów reprezentujących wszystkie zainteresowane strony: pracodawców, związki zawodowe, Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej oraz Państwową Inspekcję Pracy.

Referencje daj mi szefie

Czy napisać prawdę, czy tak, żeby nie zaszkodzić? Co robić, gdy odchodzący pracownik prosi o opinię dla nowego pracodawcy?

Specjaliści i menedżerowie wybiorą najlepszych pracodawców

Rozpoczęła się 4. edycja badania Antal International "Najbardziej pożądani pracodawcy w opinii specjalistów i menedżerów". Do udziału zapraszamy pracowników średniego i wyższego szczebla z wszystkich branż. Badaniu towarzyszy konkurs - do wygrania profesjonalny audyt kompetencji!

Idealni Pracodawcy wybrani. Studenci ponownie zdecydowali gdzie chcieliby pracować

% ankietowanych. Powyższy wynik może świadczyć o przykładaniu coraz większej wagi do wyboru pierwszego pracodawcy. Jacy pracodawcy są atrakcyjni? Studenci najbardziej cenią sobie pracę w mediach i reklamie, bankowości oraz instytucjach edukacyjnych i naukowych. Najbardziej atrakcyjni pracodawcy to firmy mogące

Postulaty związkowców - za i przeciw [ANALIZA]

Postulaty związkowców - za i przeciw [ANALIZA]

pracodawcom, związkom zawodowym oraz innym ministerstwom. Na zgłoszenie poprawek mają miesiąc. Już dziś - jeśli pracuje się tylko na umowie-zleceniu - pracodawca musi płacić składki na ubezpieczenie emerytalno-rentowe i zdrowotne. Oznacza to dla pracodawcy zbliżone koszty jak w przypadku porównywalnej umowy o

Związkowcy: stop nadużyciom na rynku pracy

Związkowcy: stop nadużyciom na rynku pracy

We wtorek przedstawiciele pracodawców i związków zawodowych dyskutowali na temat elastyczności na rynku pracy podczas drugiego dnia konferencji "Typowe i nietypowe umowy o świadczenie pracy - wady i zalety z perspektywy rynku pracy". Spotkanie zorganizowały Centrum Monitorowania Rynku

Barbara Kudrycka: Uczelnie nie działają w próżni

konkursom jak "Grasz o staż" do uczelni dociera w końcu, że nie działają w próżni. Jakość nauczania i działań uczelni weryfikują przede wszystkim pracodawcy i ich opinia o absolwentach.

Prezenty od szefa pod choinką

Prezenty od szefa pod choinką

podstawy wymiaru składek ZUS. Ich zakup nie powoduje obowiązku podatkowego w rozumieniu przepisów ustawy o podatku VAT, a ich wartość to dla zakładu pracy koszt uzyskania przychodu.Poza kwestią praktyczną kupowanie prezentów z obszaru świadczeń pozapłacowych ma jeszcze jedną, kluczową zaletę - to zazwyczaj

Najbardziej pożądani pracodawcy

Bankowość, ubezpieczenia, instytucje finansowe1. PKO Bank Polski 12,4 proc. wskazań2. BRE BANK 10,1 proc.3. ING Bank Śląski 7,9 proc.4. Alior Bank 5,6 proc.5. PZU 4,5 proc.6. Deutsche Bank 3,4 proc.7. Generali 3,3 proc.8. Raiffeisen Bank Polska 3,1 proc.9. Santander Consumer Bank 3,0 proc.10. Bank Z

[05.03.2013] XIX edycja Akademickich Targów Pracy

, praktyki staży zaprezentuje 54 pracodawców, wśród których znajdą się firmy z czołówki biznesu m.in. Ernst & Young, PCC Rokita, Whirlpool, LG Display, WABCO, OVH, AAM Poland, Hays i wielu innych.Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia Akademickich Targów Pracy 5 marca, od 9:00 do 15:30 w Zintegrowanym Centrum

Gdzie chcą pracować studenci?

Gdzie chcą pracować studenci?

pracodawców to: dobre referencje, wysokie zarobki w przyszłości oraz profesjonalne szkolenia i rozwój. Jednocześnie studenci liczą, iż praca będzie prowadzona w przyjaznym i kreatywnym środowisku, w którym dba się o ludzi. Ale nie zmierzają w jej poszukiwaniu opuszczać kraju - zadeklarowało tak 72 proc

Ma być trudniej o "kacowe"

Ma być trudniej o "kacowe"

zwalnianiu pracownika. - Dziś pracodawca musi zasięgnąć opinii związku przed wypowiedzeniem pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony lub przed zwolnieniem dyscyplinarnym - mówi Mleczko. Według wiceministra prowadzi to do patologii. Pracownik dowiaduje się od związkowców, że chcą się go

Polacy, będzie więcej pracy!

Polacy, będzie więcej pracy!

zwiększenie zatrudnienia. "W porównaniu do poprzedniego okresu jest to znacząca zmiana na plus o 10% - w XI'09 tylko co siódmy respondent deklarował takie plany. Nadal dominującą grupą są pracodawcy, którzy nie zamierzają zmieniać poziomu zatrudnienia, jednak porównanie z wcześniejszymi wynikami pokazuje

Remis pomiędzy TVN i Google

rozważa zmianę pracy w przeciągu następnych 6 miesięcy, to o 4 punkty procentowe więcej niż w roku ubiegłym - komentuje Anna Macnar, Country Manager, Universum Polska. Profesjonaliści ocenili też swoich pracodawców, w skali od 1 do 10 przyznali im 5,8 punktów. Przy czym absolwenci kierunków z kategorii

Sondaż: Polki o macierzyństwie i pracy

Sondaż "Macierzyństwo a praca zawodowa kobiet", zrealizowano na zlecenie Fundacji Świętego Mikołaja, która organizuje kampanię społeczną "Mama w pracy". Pierwsza część badania dotyczy sytuacji zawodowej kobiet zachodzących w ciążę oraz reakcji pracodawców na informację o ciąży

XVI Ogólnopolskie Forum Prawa Pracy

poznania opinii ekspertów reprezentujących wszystkie zainteresowane strony: pracodawców, pracobiorców, ustawodawcę i instytucje kontrolujące pracodawców. Udział w Forum potwierdzili: Radosław Mleczko - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, Anita Gwarek - Dyrektor Departamentu

Zwolniony za czat z narzeczoną

Zwolniony za czat z narzeczoną

pracą. Zwolniony pracownik chciał dowieść przed Trybunałem, że pracodawca złamał prawo do poufnego charakteru korespondencji. Jednak nie udało mu się to. W opinii sędziów szefostwo przeglądając wiadomości pracownika było przekonane, że dotyczą one wyłącznie spraw zawodowych, a nie tych związanych z

Odbudowa dialogu społecznego? Związkowcy i pracodawcy spotkają się w MPiPS

Odbudowa dialogu społecznego? Związkowcy i pracodawcy spotkają się w MPiPS

ujednoliceniem. Według niej prace te miałyby odbyć się przed spotkaniem w MPiPS, tak aby minister Kosiniak-Kamysz mógł zapoznać się z jednolitą propozycją. Grabowska zaznaczyła, że związkowcy i pracodawcy dążą do ujednolicenia swoich inicjatyw na poziomie 90 proc. Podziel się nami opinią o tekście

[15.10 2013] Aon Hewitt ogłosi wyniki 8. edycji Badania Najlepsi Pracodawcy 2013

identyfikuje Najlepszych Pracodawców, czyli firmy dbające o zaangażowanie swoich pracowników i buduje ich wizerunek pracodawcy pierwszego wyboru, czyli umożliwia budowanie marki poprzez markę pracodawcy.Program Najlepsi Pracodawcy 2013 jest wzbogaconą wersją Badania Najlepsi Pracodawcy prowadzonego przez Aon

Mity pracy tymczasowej

Mity pracy tymczasowej

okres standardowo zapisywany w umowach między agencją a pracodawcą użytkownikiem). Praca tymczasowa może być więc dobrym punktem wyjścia do stabilnej, długoterminowej współpracy. 4. Pracujesz? Płacisz. Na forach znajdziemy mnóstwo informacji o wynagrodzeniach obniżonych o prowizje dla agencji. Opinie

Badanie Employer Branding W Polsce 2014

Jednym z ważnych dla pracodawców wyzwań jest skuteczne pozyskiwanie, rozwój i zatrzymanie w organizacji kluczowych pracowników. Skuteczna polityka kształtowania wizerunku pracodawcy na zewnątrz i wewnątrz organizacji pomaga sprostać tym wyzwaniom. Jak wynika z ubiegłorocznego raportu Employer

Dobry pracodawca: uczciwy, stabilny i hojny

Dobry pracodawca: uczciwy, stabilny i hojny

Wśród najważniejszych cech pracodawcy wymienia się dbanie o reputację przedsiębiorstwa i jego dobry wizerunek, inaczej: employer branding. Bez dobrej opinii na rynku firma nie ma szans na przyciągnięcie najlepszych pracowników i w efekcie - na rozwój i sukces. Ale co po dobrej reputacji, jeśli nie

PR-owcy coraz mniej przywiązani do pracodawców i samej branży

PR-owcy coraz mniej przywiązani do pracodawców i samej branży

Na jesieni 2014 roku PRoto.pl przepytało blisko 400 PR-owców o ich opinie o branży PR i to, jak przebiega proces poszukiwania przez nich pracy. Połowa osób zadeklarowała, że znalazła pracę poprzez ogłoszenie. Zadanie to było o tyle łatwiejsze, że w ubiegłym roku agencje wykazały się niespotykaną

[21.10.2014 r.] Wyniki 9. edycji Badania Najlepsi Pracodawcy Aon Hewitt

towarzyszącego Programowi identyfikujemy Najlepszych Pracodawców, czyli firmy dbające o zaangażowanie swoich pracowników i budujące wizerunek pracodawcy pierwszego wyboru. Program jest skierowany przede wszystkim do tych organizacji, które chcą osiągać lepsze wyniki biznesowe przez budowanie angażującego

Na co może sobie pozwolić pracodawca?

. Przerwanie urlopu jest traktowane jako polecenie. A niezastosowanie się do polecenia może skutkować poważnymi konsekwencjami, łącznie z rozwiązaniem umowy o pracę. Plusem takiej sytuacji jest to, że pracodawca jest zobowiązany do zwrócenia nam kosztów niewykorzystanego urlopu, a także nagłej powrotnej

Dialog społeczny dalej w próżni. Związki nie dogadały się z rządem

Resort pracy we wtorek wieczorem przekazał stronie społecznej Komisji Trójstronnej, czyli pracodawcom i związkowcom projekt własnej ustawy o dialogu społecznym. W środę natomiast minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz spotkał się ze związkowcami i pracodawcami, aby rozmawiać o przygotowanym przez

"Solidarność" bliżej dialogu. Związek poparł zmiany

Lewandowski. - Projekty ustaw zgłoszone przez rząd będą opiniowali tylko związkowcy i pracodawcy, bez udziału rządu. Jeśli rząd odrzuci naszą opinię, będzie musiał uzasadnić jej odrzucenie i przedstawić partnerom społecznym. Nietypowa była formuła prac na nową ustawą. Opracowali ją pracodawcy i związkowcy bez

20 lat Aon Hewitt w Polsce i 10 lat Programu Najlepsi Pracodawcy

pracowników i porównanie ich z rynkiem pracy. Firmy, które najskuteczniej tworzą angażujące środowiska pracy nagradzane są tytułem Najlepszego Pracodawcy. Dotychczas tytuł otrzymało ponad 100 z nich. Ocen dokonują sami pracownicy a dogłębnej analizy zebranych opinii - eksperci Aon Hewitt. Udział w PNP jest

Młodzi na rynku pracy: wielozadaniowi, mobilni i gotowi na emigrację

Mariola Raudo, HR Business Partner w Nestlé Polska. - Rolą państwa - dodaje - w tym pracodawców jest zachęcenie studentów do aktywności zawodowej jeszcze w czasie nauki i pokazanie im, że również tutaj mają szansę na wartościowy i szybki rozwój. *Badanie opinii studentów zrealizowane zostało w maju

Kto zostanie "Kreatorem miejsc pracy 2014"?

- Wbrew opinii, że sytuacja na rynku pracy nie sprzyja zatrudnieniu, chcemy pokazać, że wiele firm, zarówno małych, jak i dużych, zwiększa zatrudnienie i inwestuje w pracowników - mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej. Celem konkursu jest wyróżnienie pracodawców

Koniec Komisji Trójstronnej?

W czwartek założenia wypracowane wspólnie przez organizacje pracodawców zaprezentowano podczas konferencji o dialogu społecznym w Business Centre Club. Wiceprzewodniczący BCC Zbigniew Żurek prezentując wspólny projekt, podkreślił, że to nie jest tylko dokument jego organizacji, ale założenia

W 2014 r. firmy płaciły rzetelniej niż rok wcześniej

od lat odzyskuje lwią część zaległości. W minionym roku inspektorzy pracy przeprowadzili 90,1 tys. kontroli. Ukarali pracodawców 19,5 tys. mandatów, zastosowali 16,9 tys. środków wychowawczych a także skierowali 3,3 tys. wniosków do sądów pracy. Podziel się z nami opinią o tym artykule

W MPiPS spotkanie w sprawie dialogu społecznego

przyszłości dialogu społecznego, która odbyła się u prezydenta Bronisława Komorowskiego. Minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz zaprosił wtedy przedstawicieli pracodawców i związków zawodowych na dalsze rozmowy. Podziel się z nami opinią o tym arykule

Indeks kłamców

kłamstwem, a tylko próbą odwrócenia od nich uwagi. 18 proc. było przekonanych, że osoby przeprowadzające rozmowy o pracę oczekują wyolbrzymienia informacji o doświadczeniu zawodowym. Tyle samo osób jest pewnych, że pracodawcy nie sprawdzają zapisanych lub podanych ustnie informacji. 6 proc. wyjaśnia, że gdy

Zaległości płacowe rosną w miastach. Co zrobić, gdy firma nie płaci pensji?

Najwięcej nierzetelnych pracodawców jest w budownictwie, kłopotów z terminowością wypłat doświadczyło 24 proc. pracowników. Kolejne, najbardziej nasycone nieuczciwymi firmami branże to: usługi (13 proc.) i handel detaliczny (11 proc.). Problem częściej dotyka osób na umowach zlecenie i o dzieło niż

Wpis na Facebooku za cenę kariery

o przywrócenie do pracy, ale sprawę przegrała - opowiada nasz rozmówca, sędzia sądu pracy. Jednak dowody były wówczas niezbite: - Jej wypowiedzi to były krytyczne opinie, do tego niewybredne, łatwo można było wywnioskować, kogo dotyczą. Na domiar złego były wpisywane w godzinach pracy - mówi. I

Czarne listy pracodawców na Facebooku

pokrzywdzeni lub zawiedzeni pracownicy, którzy swój sprzeciw wobec nieuczciwych pracodawców postanowili wyrazić publicznie. Ale anonimowo. Nie chcą podać nazwisk, także w obawie przed negatywnymi konsekwencjami ze strony firm, o których opinie publikują. - Strona od początku istnienia przyczyniła się do

Długopisy, notatniki albo ...łyżka od koparki. Co kradną Polacy w pracy?

Pracodawcy RP - wynika, że z pracowniczą nieuczciwością boryka się ponad trzy czwarte firm w Polsce (78 proc.). Najczęściej chodzi o korzystanie ze służbowego komputera, telefonu i samochodu do celów prywatnych. Robi to co trzeci zatrudniony. Co czwarty oszukuje natomiast przy rozliczaniu delegacji i

Czego oczekujemy od rekruterów?

opinia znajomych i rodziny. Ich rekomendacja bądź negatywna ocena w znaczącym stopniu wpływają na to, czy dana osoba nie tylko przyjmie ofertę, ale w ogóle pojawi się na spotkaniu rekrutacyjnym. Co ciekawe, istotnym źródłem wiedzy dla polskiego kandydata są także fora internetowe zawierające opinie o

"Kreator miejsc pracy 2014" - jeszcze 16 dni na zgłoszenia

- Wbrew opinii, że sytuacja na rynku pracy nie sprzyja zatrudnieniu, chcemy pokazać, że wiele firm, zarówno małych, jak i dużych, zwiększa zatrudnienie i inwestuje w pracowników - mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej. Celem konkursu jest wyróżnienie pracodawców

We wrześniu propozycje zmian ws. umów na czas określony

uczestniczy strona związkowa, która zawiesiła prace w KT od końca czerwca 2013 r. Obecne przepisy prawa pracy nie mówią o żadnych ograniczeniach co do czasu trwania umowy na czas określony. Obowiązuje jedynie ograniczenie co do liczby takich umów - pracodawca może zatrudnić tę samą osobę tylko dwa razy na

Odbyło się badanie Komunikacja z Talentami 2013

HRM Institute zaprasza do wzięcia udziału w badaniu na temat tego, w jaki sposób studenci i pracodawcy komunikują się ze sobą nawzajem . Dotarcie do wymarzonego pracodawcy, czy też do utalentowanego kandydata jest dużym wyzwaniem dla obu stron. Wyrażone w badaniu opinie mogą wpłynąć na usprawnienie

Jeśli nie związki, to co?

jest w stanie skutecznie dbać o interes załogi? Eksperci przekonują, że tak. - Jeśli pracownicy wybierają swojego przedstawiciela, to mogą poprzez tę osobę łatwiej kontaktować się z pracodawcą i wyrażać swoje opinie. Często taka współpraca układa się bardzo dobrze. Jeśli tak nie jest, pracownicy mogą

Szkolenia cudzoziemców w ramach kampanii "Bezpieczna praca w Polsce"

wykonywanie pracy w warunkach odbiegających od podanych w dokumentach a także brak umów o pracę. Pracodawcy zatrudniając obcokrajowców nie przestrzegają także przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy - w latach 2010-2012 dotyczyło to jednej czwartej zatrudnionych cudzoziemców. Pracodawcy zapominają

[11-12.05.2015] Trójmiejskie Targi Pracy 2015

usług i produktów, w których odwiedzający będą otrzymywać gadżety firmowe, koszulki, napoje energetyczne, słodycze. Każdy będzie mógł skosztować pysznej włoskiej kawy BEZPŁATNIE na stoisku Arte Cafe. Organizatorzy przewidzieli także konkurs "Złoty Pracodawca", który na podstawie opinii

Merchandiser

odpowiedzialny. Tym samym praca merchandisera wspiera pracę działów sprzedaży danej firmy oraz działów analiz - merchandiser ma za zadanie również zbierać informacje i systematycznie raportować swoim przełożonym o potrzebach i opiniach klientów, reklamacjach itp. Przygotowuje także analizy ofert konkurentów i

Fundacja Batorego: niejawne prace nad ustawą o dialogu społecznym

Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego i Business Centre Club - ze strony pracodawców. W sobotę Komisja Krajowa "S" ratyfikowała projekt ustawy o Radzie Dialogu Społecznego. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Otyłość może być uznana za niepełnosprawność

pozostałymi pracownikami". Jego zdaniem państwa UE będą próbowały zakwestionować wyrok Podziel się z nami opinią o tym artykule

Cztery pokolenia na polskim rynku pracy - piąte się właśnie kształtuje. Jak się w tym zorientować

ograniczoną znajomość współczesnych technologii. - W przypadku firm o dłuższej historii na rynku zdecydowana większość najwyższych szczebli zarządzania zajmowana jest przez Baby Boomers, w następnej kolejności - przez pokolenie X. Co nie dziwi, jeśli spojrzy się na długość stażu takich osób oraz fakt, że

Kto zostanie "Kreatorem miejsc pracy 2014"?

- Wbrew opinii, że sytuacja na rynku pracy nie sprzyja zatrudnieniu, chcemy pokazać, że wiele firm, zarówno małych, jak i dużych, zwiększa zatrudnienie i inwestuje w pracowników - mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej. Celem konkursu jest wyróżnienie pracodawców

Umowa o pracę nie chroni przed łamaniem prawa

pracodawców obowiązku zawarcia umowy o pracę zgodnie z Kodeksem pracy. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Odejść z pracy i nie spalić za sobą mostów

odwetowe przełożonych obejmują wyrażanie nieprawdziwych opinii na temat jakości pracy pracownika, przypisywanie mu rzekomych błędów czy podważanie jego profesjonalnego wizerunku w inny sposób, pracodawca bądź konkretni przedstawiciele kadry kierowniczej mogą narazić się na zarzut naruszenia dóbr osobistych

Co trzecia firma w Polsce łamie prawa pracowników?

są niejasności dotyczące wypłacania wynagrodzeń. Chodzi o sytuację, w której pracodawca wypłaca część wynagrodzenia pod stołem - bez umowy i bez podatków. Co 12. osoba pytana przez Work Service przyznała, że miała w życiu epizod pracy na czarno, czyli bez żadnej umowy. Dane Państwowej Inspekcji Pracy

Sukces w biznesie? Nie uda się bez rozmów twarzą w twarz

wyciągnięcie ręki mają nowoczesne technologie, oszczędzające czas i pieniądze. Jednak upewniając się, że wizyty pracownicze mają jasno określony plan i cel, organizatorzy mają pewność, że zasoby na nie poświęcone nie pójdą na marne - mówi Młynarczyk. Podziel się z nami opinią o tym tekście

Resort pracy proponuje zmiany dotyczące badań lekarskich pracowników

Projekt nowelizacji przepisów jest obecnie w konsultacjach społecznych. W projekcie zaproponowano m.in. możliwość wydawania orzeczenia lekarskiego o częściowej zdolności do pracy. Obecnie lekarz wydaje opinię, czy pracownik nadaje się do pracy na okreslonym stanowisku. Zgodnie z proponowanymi

Rekrutacja z pomysłem

przyniosła też spory rozgłos i tak popularnej firmie. Piwowarski gigant pokazał się jako pomysłowy, niebanalny pracodawca. I dał przy tym jasny komunikat: "Nuda i brak ciekawych wyzwań zawodowych? U nas nie ma o tym mowy". A trzeba pamiętać, że rozwój jest jednym z największych zawodowych

Pracownicy usług i handlu są najmniej przywiązani do pracodawców

zmieniająca się kadra oznacza dla pracodawcy nie tylko koszty, ale może także doprowadzić do utraty ważnych klientów. *Informacje o badaniu: Badanie zrealizował na zlecenie Enxoo, twórcy systemu Skilo, Instytut Badań Rynkowych i Społecznych Homo Homini, w dniach 24-29 września 2014 roku na grupie 500

Został niesłusznie zwolniony z Kancelarii Prezydenta RP. Nie stać go na proces przeciw pracodawcy

postępowania, tj. zapłatę na jego rzecz dochodzonej pozwem kwoty 49431 zł oraz o przywrócenie do pracy" - napisał w przesłanym nam oświadczeniu Marek Czarnecki, dyrektor Centrum Obsługi Kancelarii Prezydenta RP i były pracodawca stolarza Piotra Sekuły. - Dostałem trzymiesięczne pensje, czyli tyle, ile

Trener pracy - nowa instytucja wsparcia dla niepełnosprawnych na rynku pracy

O nowej formie aktywizacji przedstawiciele opowiedzieli na poniedziałkowej konferencji prasowej, w Warszawie. Zaprezentowano na niej wyniki projektu realizowanego przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Polskie Forum Osób Niepełnosprawnych, Polską Organizację Pracodawców Osób

Trudne współpracy początki

kontekście wspólnych projektów badawczych, edukacyjnych o charakterze biznesowym czy recenzowania programów studiów, pojawiała się rzadko.Potrzeba zmianW mojej opinii kamieniem milowym w historii Biur Karier w Polsce był rok 2011. Złożyło się na to kilka czynników, które w efekcie stworzyły realną potrzebę

"S" za maksymalnie 24-miesięcznym zatrudnianiem na czas określony

Taką opinię związek zawarł w projekcie przesłanym do resortu pracy. W ramach konsultacji społecznych resort zbiera je do 21 listopada. Wcześniej pracodawcy proponowali, by okres trwania umów terminowych nie przekraczał czterech lat, a związki zawodowe (FZZ, OPZZ i NSZZ "Solidarność"

JOBBING - więcej niż targi pracy!

Kolejny raz wychodzisz z targów z plikiem ulotek i gadżetów w rękach, pustką w głowie, rozczarowany brakiem konkretów i odsyłaniem Cię do stron internetowych pracodawców, które dobrze znasz? W środowisku biur karier znamy Twoją opinię i wzięliśmy ją pod uwagę tworząc nową odsłonę JOBBING. Dzięki

Goździk i bombonierka na Dzień Kobiet? Lepiej podwyżkę

wyedukowanych mężczyzn. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Tu potrzeba ludzi do pracy

pracy. To region, gdzie pracy jest najmniej, choć i tak w tym roku ofert jest o 600 więcej niż w ubiegłym. Tylko nieco lepiej jest w lubelskim. Pracodawcy mają pracę tylko dla 2,7 tys. osób, a najczęściej poszukiwani są mechanicy, robotnicy gospodarczy, kucharze, opiekunki dziecięce, pomoce kuchenne. Co

Polacy zadowoleni ze swojego pracodawcy, ale otwarci na zmiany

zatrudnienie w ich obecnym miejscu pracy. Co ciekawe, w Internecie przeważają negatywne wpisy o niektórych pracodawcach, choć są one w większości anonimowe. Wyjątkiem są opinie pracowników, wystawiane w serwisach społecznościowych, dbających o moderację oraz wyważony charakter wpisów. "W GoldenLine

Co czwarty student chce mieć własną firmę

sympatii budzą umowy cywilnoprawne. Tylko co czwarta osoba wykonująca swoje obowiązki w oparciu o taką umowę jest zadowolona. - Raczej bez niespodzianek, większość Polaków ceni sobie poczucie bezpieczeństwa, jakie daje im umowa o pracę. Są zadowoleni z tego, że to pracodawca opłaca za nich ZUS i daje

Pensje w górę, ale lekko

poziomie zwiększy pensje od 10 do 15,99 proc. Gotowość firm do zwiększenia zatrudnienia i wynagrodzeń to zdaniem autorów raportu wyraźny dowód na to, że wychodzimy z kryzysu. Informacje o badaniu: *"Plany Pracodawców" to sondaż Instytutu Badawczego Randstad, w którym respondentami są pracodawcy

Chodzi o coś więcej niż pieniądze...

robi. Sprzedaje pokrycia dachowe i materiały budowlane. Robi to tak dobrze, że w swojej firmie dorobił się miana "legendy". Wielokrotnie otrzymywał nagrody, a to "odkrycia roku", a to "sprzedawcy roku", a to "handlowca o najwyższych standardach", bo klienci

Mamy na rynku pracy ciągle zmagają się ze stereotypami

Instytut Millward Brown w terminie 15-18.05.2015 na próbie N=528 osób pracujących, przebywających na urlopach macierzyńskich i wychowawczych oraz bezrobotnych. Próbę dobrano Podziel się z nami opinią o tym artykule

Świadczenia pozapłacowe: co pracownik znajdzie pod firmową choinką?

- Chciałbym dostać kilka dni wolnego, żeby zdążyć te święta porządnie przygotować - mówi nam Tomasz. Od 5 lat pracuje w help desku dużej korporacji produkującej AGD. Dotychczas z okazji świąt pracodawca pozwalał wszystkim pracownikom kończyć pracę wcześniej. Dla przykładu, rok temu Tomasz o 14 był

Nie ma ludzi do pracy. Pracodawcy szukają wykwalifikowanych pracowników fizycznych

personalnego ManpowerGroup wynika, że jeden na trzech pracodawców w Polsce ma trudności ze znalezieniem kandydatów o odpowiednich kwalifikacjach. Grupą zawodową, którą najtrudniej znaleźć na rynku pracy, są - podobnie jak w poprzednich latach - wykwalifikowani pracownicy fizyczni, konkretnie: ślusarze

Przeprowadzka za pracą na koszt firmy

informacja o pakiecie relokacyjnym, dodatku na przeprowadzkę lub służbowym mieszkaniu. To sposób pracodawców na ściągniecie do siebie specjalistów z odległych części kraju. Na co mogą liczyć pracownicy? Wszystko zależy od hojności firmy. Kodeks pracy nie narzxuca pracodawcy konieczności poniesienia kosztów

Studencie: weź udział w badaniu, zgarnij 4000 zł!

Universum Student Survey to największe w Polsce badanie opinii studentów na temat ich przyszłej kariery i oczekiwań wobec pracodawcy.Przyczyń się do kształtowania swojej przyszłej kariery zawodowej, wpłyń na przyszłą ofertę pracodawców. W tym roku organizatorzy przygotowali dla uczestników badania

Resort pracy: nie dla weksli pracowniczych

Chodzi o sytuacje, w których pracodawca zmusza pracownika do podpisania weksla, aby zabezpieczyć swoje interesy. Czyli np. odzyskać pieniądze zainwestowane w szkolenie zatrudnionego, gdy ten postanowi odejść z pracy. I - co ważne - to pracodawca sam szacuje, jakie koszty poniósł, a przed sądem nie

Polacy: Praca w sobotę tak, ale za dodatkowe wynagrodzenie

pracodawca ma "ostatnie słowo" i to on decyduje, która forma rekompensaty zostałaby zaproponowana - co jedenasty badany. *Badanie zostało przeprowadzone 30-31 października br. na grupie 500 osób pracujących w wieku 18 i więcej lat. Podziel się z nami opinią o tym artykukle

[12-13.05.2014] Trójmiejskie Targi Pracy

. Pracodawcy uzyskują możliwość porównania wielu kandydatów aplikujących na dane stanowisko jednocześnie. Nierzadko podczas imprezy w wydzielonych salach odbywają się rozmowy rekrutacyjne. Nie należy też zapominać o ogromnych możliwościach promocji firm, usług, produktów, podczas przedsięwzięcia. Dla

Szef nie musi dać płatnego zwolnienia na dni protestów

podstawie orzecznictwa SN eksperci przyjmują, że pracodawca, który nie uwzględni wniosku zarządu związku zakładowej organizacji związkowej lub pracownika o zwolnieniu od pracy, na podstawie art. 31 ust. 3, narusza przepisy ustawy o związkach zawodowych, za co grozi mu kara.Jednak w wyroku z 2 czerwca 2010 r

Umowy śmieciowe: kto za, kto przeciw

Głos osób - które, pracując na umowie--zleceniu czy o dzieło, na własnej skórze doświadczają jej plusów i minusów pokazuje prawdziwe oblicze polskiego rynku pracy. I w całej dyskusji jest niezbędny, dlatego czekamy na Wasze opinie pod adresem smieciowki@wyborcza.biz Zlecenie w nagrodę - Jestem

Co czwarta firma chce zatrudniać

pracy tymczasowej nie świadczą usług. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Rekrutacja w zgodzie z prawem

zaświadczenie o niekaralności. Warto też dodać, że nawet jeśli kandydat wyrazi zgodę na test predyspozycji do wykonywania danego zawodu i przetwarzanie danych zebranych za jego pośrednictwem, firma nie może tego zrobić. "Ze względu na brak równorzędności stron w relacji pracodawca - kandydat taka zgoda nie

W tych branżach zarobisz najwięcej

, francuskiego, włoskiego czy hiszpańskiego. Ich pensje w porównaniu do osób posługujących się tylko angielskim są wyższe o 10 proc. - czytamy w raporcie. Najwięcej pracodawcy gotowi są jednak zapłacić za znajomość niderlandzkiego i języków skandynawskich. *Raport Grafton Recruitment - analiza płac pracowników

Rząd proponuje, by w 2016 r. płaca minimalna wynosiła 1850 zł

, wówczas rząd - do 15 września - ustala wysokość minimalnego wynagrodzenia w drodze rozporządzenia. Zgodnie z obecną, wspólną propozycją związków zawodowych minimalne wynagrodzenie za pracę powinno zwiększyć się o przynajmniej 7,4 proc., co oznaczałoby wzrost do kwoty ok. 1880 zł. Pracodawcy opowiadają się

Gdzie Polakom pracuje się najlepiej?

miejsca pracy ma 43 proc. badanych. Według analityków GPTW najsilniej na opinię o pracodawcy wpływa przekonanie, że firma jest zarządzana uczciwie. Bardzo istotne jest też poczucie, że dostrzega się potrzeby zawodowe i osobiste zatrudnionych oraz traktuje się pracowników po partnersku, bez względu na

Menedżerki czują się docenione

kobiet, pracodawcy inwestują w ich rozwój zawodowy, podczas gdy taką samą opinię na ten temat ma 76% mężczyzn. Warto zauważyć, że panie zajmujące takie same stanowiska menedżerskie jak panowie, lepiej sobie radzą z zachowaniem równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym i ta tendencja widoczna jest

Minister pracy chce podwyżki dla Polski

pomysły, a tego na pewno w Polsce nie brakuje - mówił. Szef resortu pracy przypomniał, że jeśli chodzi o oferty pracy "dobry czas dla polskiego pracownika już jest". Zaznaczył jednak, że wraz z rosnącą liczbą miejsc pracy powinna poprawić się ich jakość, rozumiana także jako lepsze wynagrodzenie

W grudniu bezrobocie wyniosło 11,5 proc.

- "W 2014 roku liczba bezrobotnych spadła o 332,1 tys. osób (o 15,4 proc.), podczas gdy w 2013 r. było ich więcej o 21,1 tys. osób (o 1,0 proc.). W całym 2014 roku pracodawcy zgłosili do urzędów pracy prawie 1,1 miliona wolnych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej" - czytamy w

Zbyt dobre wykształcenie może psuć karierę?

jesteśmy przygotowani również czysto merytorycznie do działania w konkretnym obszarze. Dodatkowe studia mogą stanowić nasz atut także w przypadku, kiedy rozważamy zmianę branży, funkcji lub zakresu obowiązków. Pokazujemy wówczas naszemu obecnemu lub ewentualnemu pracodawcy, że myślimy o tej zmianie

To będzie kraj także dla starszych ludzi

opinie, że osoby po pięćdziesiątce cechuje mniejsza elastyczność, ograniczona chęć i zdolność uczenia się, mniejsza dynamika działania, słabsza zdolność współpracy z młodszymi pokoleniowo pracownikami. Obok tego w świadomości pracodawców pojawiają się obawy dotyczące stanu zdrowia oraz motywacji do pracy

Dziwna rekrutacja, jak ją przeżyć?

każdego, kto jest ciekawy, jak aplikanci poradzili sobie z zadaniami, które postawił przed nimi przebiegły pracodawca zapraszamy do obejrzenia filmu. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Wszystko, co trzeba wiedzieć, aby bezpiecznie pracować za granicą

poszkodowanym i zbierają informacje o nieuczciwych pracodawcach i pośrednikach. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu

Tym razem o plany kadrowe przedsiębiorców z całej Polski zapytał Instytut Badawczy Randstad i TNS Polska w sondażu "Plany pracodawców"*.Najwięcej, bo aż 45 proc. firm w ostatnim półroczu chciało zatrudnić robotników do prostych prac fizycznych. Równie dużym zainteresowaniem cieszyli się

Po pierwsze: pieniądze

na horyzoncie pojawi się inny pracodawca, który zaproponuje pracownikowi wyższe wynagrodzenie. Dlatego bardzo ważne jest np. budowanie odpowiedniej kultury organizacyjnej w firmie - przekonuje. Jego opinię potwierdzają badania. Co trzeci Polak (30 proc.) planuje w najbliższych dwóch latach zmienić

Wstęp do dobrej pracy

"Grasz o staż" od dwudziestu lat organizują "Gazeta Wyborcza" i firma doradcza PwC. Przez ten czas konkurs doczekał się opinii "najbardziej ekskluzywnego pośredniaka w Polsce". I rzeczywiście tak jest. Aż 80 proc. uczestników tego konkursu przyznaje, że udział w nim

Co dolega pracującym matkom

pozostali zatrudnieni. Wyzwania związane z powrotem na rynek pracy matek rzadziej dostrzegały osoby o najwyższych dochodach, średnim i wyższym wykształceniu oraz mieszkańcy średniej wielkości miast. Co ważne, opinie kobiet i mężczyzn na ten temat były bardzo zbieżne. - W większości przypadków niechęć do

Ile chcą zarabiać młodzi, a ile płacą pracodawcy?

nie myśli w tym czasie o dorabianiu się . Po trzech latach można faktycznie dostać dużą podwyżkę lub poszukać pracy, która takową zapewni. Praktyki wakacyjne to na prawdę nie wszystko, choć to ważne. Najważniejsze jest, jak tu mówią, czy potrafisz rozwiązywać problemy swojego pracodawcy. Zaraz po

Niedziela w supermarkecie? Raczej tak

z rządem i pracodawcami mają dyskutować o przyszłości rynku pracy.Sprzeciw związków budzą też przepisy, nad którymi prace trwają obecnie. Najszybciej wejdzie w życie nowelizacja Kodeksu pracy pozwalająca pracować w niedziele i święta centrom usług wspólnych. Przygotowali ją posłowie Platformy

Małopolska najbardziej innowacyjna w walce z bezrobociem

, działania prywatnych agencji zatrudnienia są też uzupełnieniem oferty publicznych służb zatrudnienia. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Emeryt poszukiwany

u mężczyzn, a od 2013 r. jest on stopniowo podwyższany aż do 67 lat), może dorabiać do emerytury bez ograniczeń. Podziel się z nami opinią o tym artykule

Rozmowa kwalifikacyjna: pokaż się z najlepszej strony

Przede wszystkim idąc na rozmowę kwalifikacyjną trzeba dokładnie ustalić, czym zajmuje się dana firma i jaka jest jej pozycja na rynku. To wiedza niezbędna, ponieważ pracodawcy lubią pytać, dlaczego to właśnie na ich ogłoszenie zdecydowaliśmy się odpowiedzieć. W tym momencie możemy wspomnieć np. o

opinie o pracodawcach - ogłoszenia z GazetaPraca.pl