cukiernictwo

Katarzyna M. Wiśniewska

Prawdziwych cukierników już nie ma

Prawdziwych cukierników już nie ma

Większość uczniów, którzy szkolą się na cukierników, po zakończeniu nauki szuka pracy w innym zawodzie. Cukiernicy są zgodni: kiedyś uczniowie angażowali się w pracę, dziś im się po prostu nie chce.

Talent w firmie na wagę złota

Wielka korporacja łowi talenty już wśród młodzieży szkolnej, szefowie firmy rodzinnej bacznie przyglądają się swoim pracownikom, a prezes przedsiębiorstwa budowlanego wie, że jak już trafi mu się kierownik budowy z prawdziwego zdarzenia, musi zadbać, by nie odszedł do konkurencji. Każda firma ma własny sposób na szukanie w swoich szeregach prawdziwych perełek i umiejętne zarządzanie ich talentami.

Imperium skręcone na zimno

Niczym włoski mafioso osobiście zarządza rodzinnym biznesem, pieczołowicie przechowuje sekretne, rodzinne receptury i marzy o lodach jak na Syberii. Zaledwie w kilkanaście lat z małej zielonej budki (wcześniej kwiaciarni) Zbigniew Grycan dotarł na szczyt lodowego biznesu. Ze szczytu tego spadł, otrzepał się i po raz drugi stworzył zupełnie nową, rozpoznawaną w całej Polsce markę lodów. Rodzinna tradycja zobowiązuje.

Cukiernictwo

Cukiernictwo – dział wytwórczości obejmujący wyrób produktów cukierniczych trwałych, pieczywa cukierniczego trwałego, oraz produktów cukierniczych nietrwałych. Przemysł cukierniczy produkuje trwałe wyroby, czyli takie, które nie ulegają istotnym zmianom chemicznym i fizycznym w okresie

Ptasie mleczko (cukiernictwo)

Ptasie Mleczko – produkt cukierniczy w postaci mlecznych pianek o łagodnym smaku, pierwotnie waniliowym, obecnie także śmietankowym, cytrynowym, pomarańczowym lub czekoladowym w polewie czekoladowej, produkowane przez różne przedsiębiorstwa cukiernicze (E. Wedel, Zakłady Przemysłu Cukiernicze

Rękaw cukierniczy

Rękaw cukierniczy (także: kornetJan Czernikowski, Ciasta, ciastka, ciasteczka, Watra, Warszawa, s.15, ISBN 83-87934-08-9) – narzędzie kuchenne służące przede wszystkim do dekorowania ciast za pomocą kremów i innych mas cukierniczych. Może też służyć do wyciskania majonezu, pasty wasabi, ziem

Chipita

Chipita – firma cukiernicza założona w 1973 roku w Grecji. W 1995 roku weszła na rynek pozakrajowy. Należy do greckiego koncernu Vivartia, do którego należą także takie spółki jak DELTA Dairy, Goody's oraz Barba Stathis. Znana jest przede wszystkim z produkcji rogalików 7 Days z nadzieniem kak

Ptasie mleczko

ptasie mleczko (ornitologia) ptasie mleczko (cukiernictwo)

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

cukiernictwo

Cukiernictwo - dział wytwórczości obejmujący wyrób produktów cukierniczych trwałych, pieczywa cukierniczego trwałego, oraz produktów cukierniczych nietrwałych.
Przemysł cukierniczy produkuje trwałe wyroby, czyli takie, które nie ulegają istotnym zmianom chemicznym i fizycznym w okresie, co najmniej 1 miesiąca od daty wyprodukowania.

więcej o cukiernictwo na pl.wikipedia.org